Afectiuni ale ochiilor

Imagini neclare?

Miopia

Miopia apare cand globul ocular este usor mai lung – din fata pana in spate – decat de obicei. Aceasta determina razele de lumina sa se focalizeze in fata retinei, si nu pe retina cum ar fi normal.

Miopii au dificultati in vederea lucrurilor la distanta, cum ar fi semnele de circulatie, dar vad bine de aproape, cum ar fi cititul sau cusutul.

Semne: Persoanele mioape acuza frecvent dureri de cap sau de ochi si se pot simti obosite cand sofeaza sau fac sport.

Tratament: Miopia poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau prin chirurgie refractiva. Avand miopie, prescriptia de ochelari va avea un numar negativ.

Hipermetropia

Persoanele afectate de hipermetropie pot vedea obiectele indepartate foarte bine, dar au dificultati in vederea celor din apropiere.

Care sunt cauzele hipermetropiei? Globul ocular al persoanei hipermetrope este mai scurt decat normal si ca urmare, razele de lumina care intra in ochi sunt focalizate in spatele retinei.

Semne: Hipermetropii se plang de dureri de cap sau de ochi si se pot simti obositi cand au de facut o munca ce necesita vederea de aproape.

Tratamentul hipermetropiei: Hipermetropia poate fi corectata cu ochelari sau cu lentile de contact. Prescriptia dumneavoastra va avea un numar pozitiv (cu plus), de exemplu +2,50

Astigmatism

Astigmatismul se datoreaza corneei de forma neregulata si se corecteaza cu ochelari sau lentile de contact.

Semne: Uneori, astigmatismul necorectat va poate da dureri de cap sau de ochi si poate produce vedere distorsionata si intunecata.

Tratament: Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact. Prescriptia dumneavoastra va contine trei parti in loc de una, de exemplu -2,75 / -1,25   axa 180 grade. Prima parte indica corectia principala, sferica, iar partile doi si trei arata marimea si localizarea astigmatismului.

Presbiopia

In jurul varstei de 40 de ani vederea de aproape, cum ar fi cititul, cusutul sau lucrul la computer, devine neclara. Aceasta li se intampla tuturor la un moment dat, chiar si celor care n-au avut niciodata probleme vizuale.

Semne ale presbiopiei: Cand apare presbiopia, o persoana va observa ca este nevoie sa tina cartea, ziarul, revista sau alte materiale de citit cu mana intinsa pentru a putea vedea clar. Cand are de facut o munca ce necesita vederea de aproape, persoana poate avea dureri de cap sau sa se simta obosita.

Strabism

STRABISMUL ADULTULUI

Strabismele adultului pot fi de mai multe tipuri:
■ Strabismul este prezent din copilarie si nu a fost corectat.
■ Strabismul a aparut din copilarie, a fost corectat chirurgical, dar o deviatia a persistat sau a reaparut
■Strabismul debuteaza la varsta de adult-cauzele posibile fiind:traumatisme orbitocraniene, accidente vasculare cerebrale,diabetul zaharat, paralizii de nervi cranieni,  boli inflamatorii sau tumorale ale creierului ,anevrisme intracraniene, miastenia gravis,boli endocrine (oftalmopatia tiroidiana) sau intervenţii chirurgicale ocular (chirurgia cataractei, dezlipirii de retina).

Cum se manifesta strabismul la adult?

Daca deviatia ochilor a survenit in copilarie pacientul poate fi asimptomatic si poate avea sau nu ambliopie (vedere scazuta in ochiul care deviaza mai frecvent).
Daca strabismul debuteaza la varsta de adult pacientul acuza diplopie (vedere dubla) si poate prezenta o pozitie anormala a capului (torticolis) sau isi acopera un ochi pentru a contracara vederea dubla. Diplopia semnifica perceptia de catre pacient a doua imagini ale aceluias obiect.Ea apare atunci cand ochii care au fost initial cu axe paralele, isi pierd alinierea normala.Diplopia nu apare la copilul mic intrucat creierul acestuia elimina imaginea ochiului deviat, fenomen care nu mai este posibil si la adult.

Ce optiuni de tratament exista?

Strabismele adultului pot fi tratate medical su chirugical in functie de caz:
• Ochelarii cu lentile prismatice– elimina vederea dubla , principalul element de discomfort al strabismului debutat la varsta adulta. Sunt utili pe durata de asteptare a recuperarii strabismelor paralitice sau la pacientii care refuza sau au contraindicatii pentru interventia chirurgicala.
• Interventia chirurgicala-are ca scop alinierea globilor oculari (deci corectia din punct de vedere esthetic) si eliminarea diplopiei (implicit si a torticolisului posibil asociat); vezi chirurgia strabismului.